Wat is SEPA?
SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Dat wil zeggen dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen binnen de EU. Dit geldt vooral voor het online betalingsverkeer.
Invoering van SEPA
De Europese Unie voerde in samenwerking met Europese banken SEPA in op 1 februari 2014. Hiermee wil de EU er eigenlijk voor zorgen dat het betalingsverkeer tussen Europese landen soepeler verloopt. Dankzij de ontwikkeling van onder andere IBAN is dat mogelijk. Hierdoor is het dus makkelijker voor bedrijven om bijvoorbeeld salaris uit te betalen aan buitenlandse medewerkers. Bovendien kunnen zij nu eenvoudiger geld incasseren van bijvoorbeeld buitenlandse leveranciers.
Wanneer is SEPA van toepassing?
SEPA is in principe van toepassing voor iedereen die een transactie met een van de deelnemende landen doet. Zolang je beschikt over een IBAN nummer gaat het allemaal automatisch. De onderstaande landen beschikken over SEPA. Hiermee kun jij dus op een snelle en makkelijke manier transacties regelen als dat nodig is:
- Alle landen binnen de Europese Unie;
- IJsland;
- Noorwegen;
- Liechtenstein;
- Zwitserland;
- San Marino;
- Monaco;
- Andorra;
- Vaticaanstad;
- Verenigd Konikrijk.
De voordelen
De invoering van SEPA heeft geleid tot een aantal gunstige veranderingen. Ten eerste is het doen van betalingen tussen de bovengenoemde landen vele malen sneller en eenvoudiger geworden. Dit is uiteraard iets wat voor iedereen handig is. Bovendien heeft het voor bedrijven ook een heleboel nieuwe mogelijkheden opgeleverd. Zo kunnen bedrijven die internationaal meerdere vestigingen hebben hun betaalrekeningen bijvoorbeeld centraliseren. Daardoor kun je veel efficiënter werken. Tenslotte stimuleert SEPA internationale handel. Hoe makkelijker het namelijk is om deals te sluiten met buitenlandse bedrijven, hoe meer het zal gebeuren.
InformerOnline is SEPA-proof!
Met online boekhoudprogramma InformerOnline hoef jij je geen zorgen te maken over of je wel of geen SEPA-proof bent. Je kunt jouw IBAN nummer namelijk gewoon invoeren in het programma en de betalingen worden eenvoudig geregeld. Die betalingen worden zelfs automatisch verwerkt door robots en dankzij de bankkoppeling. Kortom, boekhouden wordt gewoon makkelijk op deze manier.