Wat is een Rechtsvorm?
Wanneer je een onderneming start moet je kiezen wat voor rechtsvorm je gaat gebruiken. Deze juridische vorm bepaal je als je jouw bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Het bepaalt voornamelijk of je met je privé vermogen aansprakelijk kunt zijn bij schulden van het bedrijf.
Welke rechtsvorm kies je?
Het kiezen van een rechtsvorm is afhankelijk van een aantal factoren. Iedere vorm heeft immers zijn voordelen en nadelen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook eisen waar je aan moet voldoen.
1. Wel of geen rechtspersoonlijkheid
Er zijn twee soorten rechtsvormen, die zonder- en met rechtspersoonlijkheid. Als jij geen rechtspersoonlijkheid hebt, betekent dat dat je met je privé vermogen aansprakelijk bent voor schulden van het bedrijf. Met rechtspersoonlijkheid ben je dat dus niet.
De meest voor de hand liggende rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn een eenmanszaak/ZZP en een Vennootschap onder Firma (VOF). Besloten Vennootschappen (BV), Naamloze Vennootschappen (NV) en verenigingen zijn typische vormen met een rechtspersoonlijkheid. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is zelfs je partner aansprakelijk voor schulden zonder een rechtspersoonlijkheid.
2. Aantal personen in het bedrijf
Bovendien is de samenstelling van de onderneming belangrijk in de keuze voor een rechtsvorm. Als je alleen bent kun je namelijk beter ZZP'er worden of een BV beginnen. Ben je met meerdere mensen? Dan kun je eigenlijk alle vormen kiezen behalve natuurlijk eenmanszaak.
3. Belastingvoordelen
Voor sommige rechtsvormen krijg je als ondernemer voordelen in de belasting. Zo heb je als ZZP'er en VOF een aantal aftrekposten waardoor jouw belastbaar inkomen lager wordt en je dus meer geld overhoudt. Je betaalt in deze vormen inkomstenbelasting. Dat geeft een redelijk hoge belastingdruk. Bij een BV of NV heb je geen belastingvoordelen. Bovendien zijn de kosten voor deze vormen vaak hoger. Alleen de belastingdruk is hier wat lager dan bij de twee voorgenoemde rechtsvormen.
4. Oprichtingseisen per rechtsvorm
Voor de meeste ondernemingsvormen gelden niet echt oprichtingseisen. Alleen bij het oprichten van een NV moet je minimaal €45.000 startkapitaal hebben. Daarnaast moet je BV's en NV's (en CV's) inschrijven bij de notaris. Iedere andere rechtsvorm kun je gewoon via de Kamer van Koophandel inschrijven.
Je moet alle voordelen en nadelen van de juridische vormen dus goed tegen elkaar afwegen voordat je kiest. Maar weet jij het allemaal al zeker? Schrijf dan nu je bedrijf in!
Online boekhouden voor starters in ZZP en MKB
Als startend ZZP'er of MKB'er (eenmanszaak, VOF of BV) is het belangrijk om kostbare kosten en tijd te besparen. Daarom is het handig om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Hiermee kun jij helemaal zelf op een gemakkelijke manier boekhouden. Je boekt online factuurtjes in met behulp van robots. Deze stuur en ontvang je via het speciaal beveiligde PEPPOL netwerk. Daarnaast verstuur je de btw aangifte binnen 2 minuten naar de Belastingdienst. Op die manier is je administratie helemaal netjes en volgens de regels van de Belastingdienst gefixt!