Hoe word je een zelfstandige ondernemer?

Hoe word je een zelfstandige ondernemer?

Je wilt zelfstandig ondernemer worden? Dan heb je deze talenten nodig!

Steeds meer mensen besluiten zelfstandig ondernemer te worden. Ze raken geïnspireerd door de toegenomen flexibiliteit op de arbeidsmarkt, of door de kansen om met online media in een nieuw vakgebied te stappen. Zzp’er zijn heeft veel voordelen, maar er zijn ook genoeg lastige aspecten.

Het klinkt aanlokkelijk om een eenmanszaak te runnen, omdat je je eigen werktijden en projecten kunt kiezen. Maar dat is alleen de theorie. Je moet zijn voorbereid op de hoeveelheid werk als je alles zelf moet organiseren. Om je bedrijf succesvol te laten zijn, moet je over flink wat talenten beschikken.

In deze blog lees je alles over deze vaardigheden, zodat je goed weet wat je als zzp’er te wachten staat.

Deze blog gaat over:

  • vakbekwaamheid
  • zakelijke competenties
  • sociale talenten
  • ethische kennis

1. Vakbekwaamheid

Als zzp’er moet je natuurlijk een expert zijn in je vakgebied. Je bent niet in dienst van een bedrijf waar collega’s je kunnen helpen als je ergens onzeker over bent. Om je dus professioneel staande te kunnen houden, moet je precies weten wat je doet. Belangrijk is daarom dat je altijd op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen en dat je altijd door leert in je vakgebied.

1.1 Positionering: Wat bied je aan?

Om klanten aan te trekken of te behouden, moet je goed duidelijk maken wat je aanbiedt. Daarom is het zinvol om je te positioneren door je te specialiseren in een bepaald vakgebied. Daarbij zijn twee factoren cruciaal:

Waarin blink je uit?

En/of b. Wat wordt er gevraagd? Welk gat in de markt is voor jou interessant?

Zodra je je die positionering hebt gekozen, laat je anderen weten wat je specialiteit is en maak je dat duidelijk via diverse kanalen. Stel, je werkt als vertaler. Dan is het natuurlijk goed om eerst te communiceren welke talen je aanbiedt, maar ook in welke vakgebieden je thuis bent. Bijvoorbeeld: technische vertalingen in marketing en mode.

Door jezelf in bepaalde marktsegmenten professioneel te positioneren, is het voor bedrijven makkelijker om je te vinden. Een potentiële klant vertrouwt je eerder zijn of haar project toe.

2. Zakelijke competenties

2.1 Oprichting en inschrijving

Wanneer je precies weet wat je wilt doen, moet je rekening houden met verschillende juridische aspecten. Als zzp’er heb je aardig wat kennis nodig om je bedrijf en financiën te beheren. We adviseren je daarom om bij de Kamer van Koophandel cursussen te volgen over het opzetten van een bedrijf.

Om wettelijk als ondernemer te worden beschouwd, moet je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Alle informatie over welke juridische vorm het best bij je past, vind je op deze webpagina. Wil je een afspraak maken voor het inschrijven, ga je naar deze KvK-pagina. Houd wel je DigiD-inlog bij de hand.

2.2 Belastingen

Als eenmanszaak moet je weten met welke belastingen je te maken krijgt. Daarvoor moet je een vooruitziende blik hebben, omdat je vaak met terugwerkende kracht moet betalen. Misschien heb je in jaar X goed verdiend, maar als het een jaar later wat slechter gaat, moet je ook kunnen blijven betalen. Zorg er daarom voor dat je belastingen (en andere bijkomende overheidskosten) in je begroting opneemt en zet ook regelmatig geld opzij.

Op de website van de Belastingdienst vind je alles wat je hierover als zelfstandig ondernemer moet weten.

2.3 Je inkomen – waar moet je rekening mee houden?

Op de vrije markt is je inkomen afhankelijk van wat een opdrachtgever wil. Hoe ingewikkeld of zwaar is de opdracht? Kan het werk door anderen worden gedaan, of ben jij een van de weinigen die het kunnen doen vanwege je expertise en positionering? Als dit het geval is, kun je natuurlijk een hoger tarief vragen voor je werk. De betaling voor je diensten kan bestaan uit een eenmalig afgesproken bedrag, een uurloon of een betaling per stuk/per woord.

Waarmee moet je rekening houden?

Als zzp’er moet je inkomen natuurlijk hoger zijn dan je uitgaven. Zoek daarom eerst uit hoe hoog je uitgaven zijn. Vaak pakken die wat anders uit dan je had verwacht, of zitten ze in een categorie die je helemaal bent vergeten.

  • Materiaalkosten
  • Kantoorbenodigdheden, computer, software etc.
  • Huurkosten: (gedeeld) kantoor, werkplaats, opslagruimte
  • Verwarmings- en elektriciteitskosten
  • Telefoonkosten
  • Reiskosten
  • Verzekering
  • Bijscholing
  • Extern advies

Omdat je deze zaken zelf moet regelen, moet je al snel rekening houden met zo’n 1500€ per maand. Regel je honorarium dus zo dat je nog steeds goed kunt leven buiten deze uitgaven om. Zie ook hoe je een uurtarief berekent.

Je moet ook je eigen vakanties plannen (dit is inclusief vakantie en ziekteverlof) en natuurlijk verdien je alleen geld als je werkt. Dit betekent dat je genoeg geld over moet houden om op vakantie te kunnen gaan.

3. Sociale talenten

Een stevige positionering als zelfstandige in de arbeidsmarkt levert veel voordelen op. Je kunt nieuwe opdrachten krijgen door middel van aanbevelingen, of je zou met andere ondernemers kunnen sparren als je ergens in vastloopt. Daarom is het zinvol om een groot netwerk op te bouwen. Daarvoor heb je sociale talenten nodig.

Verdiep je in welke verenigingen, businessclubs en organisaties in jouw vakgebied actief zijn. Bezoek beurzen om andere ondernemers te leren kennen. Bied anderen aan om samen te werken, want vier ogen zien meer dan twee! Misschien kun je zelfs samenwerken aan grotere projecten die te veel werk/ of te veel risico’s voor één persoon met zich meebrengen. Met een netwerk kun je dus alleen maar winnen.

Om met andere ondernemers samen te werken moet je teamspirit laten zien en elkaar eerlijk en met respect behandelen. Bovendien moet je in staat zijn om kritiek te accepteren én te geven.

4. Ethische kennis

Het klinkt voor de hand liggend, maar als eigen baas is het belangrijk om te onthouden dat je een verantwoordelijkheid hebt ten opzichte van jezelf en je klanten.

Deze houdt onder meer in:

Vertrouwelijkheid: Als zelfstandige moet je informatie over opdrachten en klanten te allen tijde vertrouwelijk behandelen.

Eerlijkheid en gezond verstand: ken je eigen sterke en zwakke punten. Opdrachten waar je niet aan toe bent, moet je durven weigeren. Het is beter om opdrachten te laten schieten dan ze aan te nemen en ze vervolgens niet af te maken of slecht uit te voeren. De opdrachtgever zal je in dat geval nooit meer benaderen.

Samengevat:

Je overweegt om zzp’er te worden? Laat je in elk geval niet door deze blog ontmoedigen. De benodigde talenten en vaardigheden lijken misschien overweldigend, maar ze zijn zeker haalbaar. Het is handig om, vooral in de opstartfase, hulp te krijgen en te overleggen met andere zelfstandigen. Als je vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen! Wij geloven dat eenmanszaken de motor zijn van onze economie.

Wil je starten als ZZP'er? Dan hebben wij bij Informer een goede deal voor jou! Als starter krijg je namelijk het eerste jaar volledig gratis korting op je administratie. Lees alles over de korting als starter. Het kan ook zijn dat je eerst naast een vaste baan ervaring wilt opdoen als freelancer.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Welke fiscale veranderingen staan ondernemers te wachten in 2025?

Bereid je als ondernemer voor op 2025 met deze essentiële belastingwijzigingen. Ontdek alles over de afbouw van de mkb-winstvrijstelling, aanpassing van renteaftrek en meer.
Lees verder

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025? Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers, wat dat betekent en wat de gevolgen hiervan zijn leggen we uit in deze blog!
Lees verder

Informer eerste Premium Partner Rabobank

Informer is de eerste Premium Partner van de Rabobank. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal in de jarenlange samenwerking.
Lees verder

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden