Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Ontdek je voordeel met middeling van belasting

Ontdek je voordeel met middeling van belasting

Met ‘middeling’ van belasting maak je kans op iets meer financiële ruimte. Of je voor middeling in aanmerking komt, hangt af van verschillende factoren. We leggen het hieronder voor je uit.

Wat is middeling van belasting?

Middeling is een manier om de gemiddelde inkomstenbelasting te berekenen over een periode van 3 aaneengesloten jaren. Natuurlijk betaal je wel eerst de belasting over elk afzonderlijk jaar, maar als blijkt dat je gemiddeld over deze 3 jaar minder belasting had hoeven betalen, wordt het teveel aan je teruggestort. In sommige gevallen krijg je hierdoor honderden of misschien wel een paar duizend euro terug. Dat zijn toch fijne meevallers in pittige tijden.

Waarom zou je willen middelen?

De Belastingdienst heeft deze vorm van berekenen ingevoerd om mensen met een sterk wisselend inkomen tegemoet te komen. Normaal gesproken betaal je immers steeds per jaar je inkomstenbelasting, maar wanneer je inkomen in een korte periode snel verandert, betaal je misschien te veel. Door het middelen van je belasting kan het zijn dat je in een lagere belastingschijf terecht komt – en dus geld terugkrijgt.

Wanneer is middeling zinvol?

Het aanvragen van middeling is handig wanneer je je herkent in een van de volgende situaties:

  • Als je werkt als freelancer of ondernemer;
  • Je bent net met werken begonnen, óf juist gestopt;
  • Wanneer je een ontslagvergoeding (‘gouden handdruk’) hebt ontvangen;
  • Naast een studie had je een bijbaan en kreeg ná die studie een vaste baan;
  • Als je minder bent gaan werken;
  • Je hebt een sabbatical (onbetaald verlof) gehad.

Hoe werkt middelen?

De procedure bestaat uit 6 stappen en is heel eenvoudig:

  1. Je pakt de definitieve aanslagen van 3 opeenvolgende jaren erbij. Let er goed op dat deze definitief zijn, want voorlopige aanslagen tellen niet. Je kunt een middelingsverzoek bij de Belastingdienst pas 6 weken na het vaststellen van de laatste (dus: derde) definitieve aanslag indienen.

    Die paar weken wachttijd zijn er omdat je misschien nog bezwaar wil maken tegen een aanslag. Doe je dat niet, dan is de aanslag na 6 weken ‘onherroepelijk’.
  2. Hoeveel jaar je terug mag kijken bij een middelingsverzoek, hangt af van je persoonlijke situatie en wordt beslist door de Belastingdienst. Over het algemeen kun je tot ongeveer 5 jaar terug bij het laten middelen van de inkomstenbelasting. Wacht in elk geval niet te lang met de aanvraag. Je moet het verzoek indienen binnen 36 maanden nadat de laatste aanslag van de 3 middelingsjaren vaststaat.
  3. Op de aanslagen staan je belastbare inkomens vermeld. Deze 3 tel je bij elkaar op. Een negatief belastbaar inkomen (dat hebben b.v. ondernemers soms) beschouw je als ‘0’.
  4. Vervolgens deel je het totale belastbare inkomen door 3. Dit gemiddelde gebruik je om het nieuwe bedrag aan inkomstenbelasting te berekenen. Hier lees je meer over teruggaaf door middeling.
  5. Vervolgens vul je het formulier in waarmee je de middeling aanvraagt. Stuur het formulier naar je eigen belastingkantoor. Vanaf 2020 is het niet meer nodig je berekening mee te sturen; het ondertekende middelingsverzoek is voldoende.
  6. Wanneer de Belastingdienst akkoord gaat met je verzoek én uit de berekening blijkt dat je meer dan € 545 terugkrijgt, wordt het teveel betaalde bedrag aan inkomstenbelasting teruggestort.

Er zijn ook een aantal aanvullende voorwaarden:

  • De middeling is alleen van toepassing op box 1;
  • De 3 jaar waarover je wilt middelen moeten ‘hele’ jaren en aaneengesloten zijn;
  • In die periode van 3 jaar heb je belasting betaald in Nederland;
  • Er mag geen overlap tussen de middelingsjaren zijn; elk jaar mag maar één keer worden ‘gebruikt’.

Hoeveel geld krijg jij terug?

Wil je heel zeker weten of je met middeling geld kunt terugkrijgen? Gebruik dan de handige rekenhulp op deze site.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Welke fiscale veranderingen staan ondernemers te wachten in 2025?

Bereid je als ondernemer voor op 2025 met deze essentiële belastingwijzigingen. Ontdek alles over de afbouw van de mkb-winstvrijstelling, aanpassing van renteaftrek en meer.
Lees verder

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025? Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers, wat dat betekent en wat de gevolgen hiervan zijn leggen we uit in deze blog!
Lees verder

Informer eerste Premium Partner Rabobank

Informer is de eerste Premium Partner van de Rabobank. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal in de jarenlange samenwerking.
Lees verder

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden