Wat is de VAMIL Regeling?
Als jij als onderneming investeringen in het milieu doet kun je misschien wel gebruik maken van de VAMIL regeling. Deze subsidie zorgt ervoor dat jij 75% van de investeringen mag afschrijven op het moment dat jij zelf wilt. Dat kan op een tijdstip dat je zelf wilt. Dit levert jou een liquiditeits- en rentevoordeel op. Je totale belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Een andere milieu-gerelateerde aftrekpost is de MIA. Die is onderdeel van de investeringsaftrek.
Hoe werkt de VAMIL Regeling?
Het grootste voordeel van de VAMIL regeling is dat jij zelf mag bepalen wanneer je 75% van een milieu-investering afschrijft. Zo kun je dat bijvoorbeeld al allemaal in het jaar van de investering doen. Op die manier kun jij je belastbare winst verlagen. Bovendien levert het later liquiditeitsvoordelen. Je hebt immers al een groot deel afgeschreven waardoor je dus meer overhoudt uiteindelijk. De resterende 25% van de investering schrijf je vervolgens op de reguliere manier af. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je lezen in het artikel over afschrijven. Je mag als ondernemer voor maximaal 25 miljoen gebruiken maken van de regeling.
Wanneer mag je gebruik maken van de VAMIL Regeling?
Of jij de investering daadwerkelijk mag afschrijven volgens de VAMIL is afhankelijk van de milieulijst. Hierop staan allerlei soorten middelen waarin jij kunt investeren die meetellen met deze regeling. De middelen kunnen gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld klimaat en lucht maar ook aan grondstoffen- en watergebruik. Bovendien moeten alle investeringen nieuw zijn. Tweedehands middelen tellen daarom niet mee voor de VAMIL regeling. De milieulijst wordt ieder jaar geüpdatet door het RVO. Bekijk hier de milieulijst 2024.
Investeringen afschrijven in je online boekhoudprogramma
In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij alle investeringen waarbij jij gebruik maakt van de VAMIL regeling gemakkelijk afschrijven. Dit doe je door nieuwe activa toe te voegen. Vervolgens zal het programma automatisch een afschrijfschema genereren. Uiteraard kun je alle kosten hiervan terugvinden in de financiële overzichten. Op die manier hoef jij zelf eigenlijk bijna niets meer te doen. Dat klinkt op zich best handig toch?