Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Kantoor aan huis

Laatst gewijzigd

12/9/23

Flow Library Asset 4

Regels voor een kantoor aan huis

Als jij een (startende) zzp'er bent, werk je vast weleens vanuit huis, of dat nou een bureau is of aan de eettafel in je joggingbroek. Het lijkt aantrekkelijk, wonen en werken in een pand, maar is het ook de beste optie? Als je officieel een kantoor aan huis wilt starten, dan gelden er heel wat regels.

Werkruimte in huis

Mag je wel een gedeelte van je huis gebruiken als kantoorruimte? Geen zorgen, in de meeste gevallen mag je gewoon thuiswerken, en dus een werkruimte hebben. Let wel op: voor sommige bedrijven heb je wel een vergunning nodig. Denk aan een bakkerij op zolder, slagerij in de kelder, laboratorium in een werkkamer enzovoorts.

Wil jij een kantoor aan huis beginnen? Dan moet je controleren of dit wel mag van de gemeente waar jij woont. Iedere gemeente heeft haar eigen voorschriften en bepaalde regels voor een bestemmingsplan, waarin ze bepaalt wat er wel of niet in een gebouw, ruimte of gebied gevestigd mag worden. In veel bestemmingsplannen zijn deze criteria te vinden:

  • Geen overlast voor de omwonenden. Hier moet je denken aan toegenomen verkeer, minder parkeergelegenheid of overlast en lawaai door jouw bedrijf. Heb je een webwinkel, dan zullen je buren minder snel overlast ervaren dan als je een winkel vanuit huis runt.
  • Twee derde van de woning blijft voor privé doeleinden. Van de woning mag dus niet meer dan een derde gebruikt worden als bedrijfsruimte.
  • Geen reclamemateriaal gebruiken. Het gebouw is als woonbestemming aangemerkt, dus zijn reclameborden die buiten hangen verboden

Dit zijn natuurlijk enkele voorbeelden van een bestemmingsplan. Informeer altijd bij je eigen gemeente wat precies de regels zijn voor jou.

Inkomstenbelasting

Wist je dat de kosten die je maakt voor je kantoor in aftrek kan brengen bij je aangifte inkomstenbelasting? Voordat je dit kan doen en je volgens de Belastingdienst een fiscaal kwalificerend werkruimte hebt, moet je voldoen aan twee criteria:

  1. Inkomenscriterium: Hiermee voldoe je als je minstens 30% in de ruimte en voor tenminste 70% in of vanuit je werkruimte verdient. Als je nog een andere werkruimte hebt, dan moet je inkomen voor tenminste 70% in de ruimte verdienen.
  2. Zelfstandigheidscriterium: Hiermee voldoe je als de werkruimte duidelijk te herkennen is als werkruimte. Bij deze criterium moet je als het ware je eigen ruimte kunt verhuren, en moet je werkruimte eigen sanitair hebben en een aparte gang.

Alleen als er aan allebei de criteria wordt voldaan is de bedrijfsruimte aan belasting aftrekbaar, met een maximum van 4% van de waarde van de werkruimte. Overige kosten zoals schoonmaak, energie, klein onderhoud en verzekeringen zijn ook aftrekbaar van je winst. Lees meer informatie van de Belastingdienst over een kantoor aan huis.

Voor- en nadelen van werken in een kantoor thuis

Natuurlijk goed om te weten wat de regels zijn van een kantoor in huis, maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen? Hieronder zijn de grootste voor- en nadelen opgesomd:

Voordelen

  • Vrijheid: je kunt starten of eindigen met jouw werk wanneer jij wilt, je kan zelf aandoen wat je wilt en hoe je werkt. Of je nou heel vroeg of heel laat wilt werken, in je pyjama of pak wilt zitten en of je nou vier of 10 uur achter elkaar wilt werken.
  • Gezinstijd: Als je een gezin hebt, is het fijn om in de buurt te zijn. Met een kantoor aan huis kan je makkelijk pauze houden met je familie, wat meer gezinstijd oplevert.
  • Niet hoeven te reizen: geen reistijd, geen reiskosten, geen files of overvolle treinen
  • Rust: als je ervan houdt om in rust te werken, dan is alleen werken ideaal. Geen collega's die je storen, geen spoedklusjes van anderen tussendoor.

Nadelen

  • Eenzaam: Omdat je alleen werkt, kan het werk best eenzaam worden.
  • Scheiding werk-privé: Als je woont en werkt in hetzelfde gebouw, dan moet deze twee goed scheiden. Als je dat niet doet, verlies je misschien grip op de zaak.
  • Verkleind netwerk: als je bijvoorbeeld op een kantoor werkt, dan bouw je al snel een band op met je directe collega's, bedrijven en ondernemers. Als zzp'er moet je echt eropuit wil je netwerken

Wil je een goed boekhoudpakket die je makkelijk zelf kan gebruiken? Bij InformerOnline hebben ze speciale boekhoudpakketen voor zzp'ers die je 30 dagen gratis geheel vrijblijvend kan uitproberen. Ontdek hier meer informatie over online boekhouden als ZZP er

kantoor aan huis regels
Kosten voor je kantoor aan huis binnen no time verwerken in de boekhouding

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden