Wat is Suppletie?
Een aangifte suppletie omzetbelasting wordt gedaan om een correctie door te voeren in je btw-aangifte. In dit geval heb je te veel of te weinig btw afgedragen, en kun je dit hiermee herstellen.
Wanneer doe je een Suppletie aangifte?
Een suppletie aangifte doe je wanneer je een fout hebt gemaakt in je een btw-aangifte die je al verstuurd hebt. Het is dus eigenlijk een correctie op je aangifte. Dit kan gedaan worden tot 5 jaar terug, het is dus niet mogelijk om een suppletie in te dienen voor een periode langer dan 5 jaar terug.
Deze aangifte doe je niet als het maar om een klein bedrag gaat. Meestal alleen bij bedragen die hoger dan €1.000 zijn. Ondanks dat ben je als ondernemer wel altijd verplicht bent om fouten te melden. Doe je dit niet op tijd? Dan kan dit leiden tot een boete.
Hoe ontstaan dit soort foutjes?
Doorgaans is een betalingsverschil de voornaamste reden voor een fout in de btw-aangifte. Dit houdt in dat je te klein of te groot bedrag voor een verkoopfactuur hebt ontvangen. Andersom kan het zijn dat je te veel of te weinig hebt betaald voor een inkoopfactuur. Daarom is het dus erg belangrijk goed op te letten als een klant een betaling doet, of als je zelf een betaling doet. Als je een betalingsverschil spot, boek het dan gelijk in. Hiermee bespaar je jezelf veel moeite en eventuele problemen met de Belastingdienst.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf een typ- of schrijffoutje maakt. Dit is wat lastiger te ontdekken als je het zelf moet doen. Mocht je expres vals willen spelen, heeft je adviseur altijd de plicht om dit te melden. ;)
Meldingen van fouten en direct suppletie aangifte versturen
In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je de mogelijkheid om eenvoudig een suppletie aangifte te versturen. Dit doe je via het kopje "Overzichten" → "Btw aangiftes" → "Nieuwe suppletie aangifte". Maar vaak zal dit niet voorkomen. Het programma merkt het namelijk meteen als er ergens een betalingsverschil zit. Hiervan krijg je dan ook direct een melding, zodat je de fout kunt herstellen voordat het te laat is. Zo verklein je de kans op fouten in de aangifte!