Wat is het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer?
Het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer zijn twee unieke nummers, afgeleid van het oorspronkelijke btw-nummer. Ondernemers kunnen deze nummers ontvangen van de Belastingdienst. Ze worden op verschillende manieren gebruikt om de privacy van de ondernemers meer bescherming te bieden.
Wat is een btw-identificatienummer (btw-id)?
Het btw-identificatienummer is een uniek nummer dat gebruikt wordt voor (openbare) communicatie met klanten. Dit nummer moet worden vermeld op facturen (één van de factuureisen) , websites, e-mails en andere zakelijke communicatie.
Zo werkt het btw-identificatienummer (btw-id)
- Een landcode volgens de Europese Unie, dus voor ons "NL";
- 9 willekeurige getallen, bijvoorbeeld "123456789";
- De letter "B";
- Een 2-cijferig controlegetal, bijvoorbeeld "11".
Jouw btw-identificatienummer zou dus NL123456789B11 kunnen zijn.
Wat is een omzetbelastingnummer (ob-nummer)?
Het omzetbelastingnummer wordt voornamelijk gebruikt in de communicatie met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij het indienen van btw-aangiften. Voor eenmanszaken begint het ob-nummer met het BSN-nummer van de ondernemer. Dit nummer bevat persoonlijke gegevens, waardoor het niet geschikt is voor openbare communicatie.
Zo werkt het nieuwe omzetbelastingnummer (ob-nummer)
Eigenlijk is het omzetbelastingnummer het best te vergelijken met je oorspronkelijke btw-nummer. Dit nummer vermeld je namelijk in alle correspondentie met de Belastingdienst. Denk aan de btw-aangifte, een brief, of bellen met de Belastingtelefoon. Het is opgebouwd op de volgende manier:
- Je BSN-nummer, dat bestaat uit 9 cijfers;
- De letter "B";
- Een 2-cijferig controlegetal.
Zo zou jouw omzetbelastingnummer dus 111222333B01 kunnen zijn.
Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een omzetbelastingnummer?
Het btw-id gebruik je voor de communicatie met klanten, terwijl het ob-nummer alleen voor de communicatie met de Belastingdienst is bedoeld. Het btw-id bevat geen persoonlijke gegevens zoals het BSN, in tegenstelling tot het ob-nummer dat wel je BSN bevat.
Waarom zijn er 2 nummers?
Vroeger kreeg je als ondernemer altijd 1 btw-nummer. Dit was opgebouwd uit een landcode, je BSN-nummer en een speciale toevoeging van de Belastingdienst. Dit nummer gebruikte je als ondernemer voor alle correspondentie met de Belastingdienst en voor de communicatie met klanten. Dat betekende dus ook dat iedereen zo jouw BSN-nummer kon ontdekken, dit bracht risico's met zich mee voor bijvoorbeeld identiteitsfraude. Wegens privacy redenen is daarom dus besloten het btw-nummer op te splitsen in het btw-identificatienummer en het omzetbelastingnummer.
Hoe krijg ik een btw-id en ob-nummer?
Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) beoordeelt de Belastingdienst of je ondernemer bent voor de btw. Als dit het geval is ontvang je binnen twee weken een brief met zowel je btw-id als je ob-nummer. Dit proces geldt voor alle rechtsvormen, van eenmanszaken tot besloten vennootschappen. Als je nog niet ingeschreven staat en twijfelt of je een ondernemer voor de btw bent, kun je dat op deze pagina van de Belastingdienst checken.
Krijg je altijd een btw-id en ob-nummer?
Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel schat de Belastingdienst in of jouw onderneming wel of niet btw-plichtig is. Sommige bedrijven hoeven bijvoorbeeld helemaal geen rekening te houden met btw. Zij gebruiken gewoon alle totaalprijzen van facturen en hoeven ook geen btw-aangifte te doen. Dit is het geval bij veel stichtingen die geen winstoogmerk hebben. Verreweg de meeste bedrijven en ZZP'ers krijgen wel een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst.
Waar vind ik mijn btw-id en ob-nummer?
Je kunt zowel je btw-id als je ob-nummer terugvinden door in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Volg de onderstaande stappen:
- Log in met uw DigiD of eHerkenning.
- Klik op 'Omzetbelasting'.
- In de linkerkolom klikt u vervolgens op 'btw-identificatienummer'.
Hoe controleer je een btw-identificatienummer?
Wil jij het btw-identificatienummer van een bedrijf of ondernemer in Nederland of ander EU-land controleren? Dan kan dat via een speciale website van de Europese Commissie. Op de website VIES (VAT Information Exchange System) kun je checken of het btw-nummer dat je wilt nakijken klopt of niet klopt.
Hoe zoek je een btw-nummer op in Nederland?
In Nederland is er niet de mogelijkheid om een btw-identificatienummer zomaar op te zoeken. Als je het btw-id van een bedrijf wilt weten, dan kun je het vaak vinden op de website van het bedrijf of door contact op te nemen met het bedrijf zelf. Er is geen openbare database zoals het KVK-handelsregister waar je alle btw-nummers op kunt zoeken.
Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer in de boekhouding
In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je in de administratie-instellingen beide nummers invoeren. Vervolgens worden deze netjes op de juiste plaatsen gebruikt. Zo zal jij op iedere online factuur die je verstuurt automatisch je btw-identificatienummer hebben staan. Bovendien kun je de btw-aangifte inclusief omzetbelastingnummer binnen 2 minuten versturen naar de Belastingdienst. En de betaling? Die gaat via iDEAL!