Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Openingsbalans / Beginbalans

Laatst gewijzigd

September 7, 2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Openingsbalans of Beginbalans?

Met de beginbalans of openingsbalans begin je iedere periode in de boekhouding. In principe ziet die er hetzelfde uit als een reguliere balans, maar in dit geval zet je dus alle cijfers voor het begin van een bepaald tijdvak of project op een rijtje. Aan het eind van dit tijdvak maak je een eindbalans, waarin je dus direct de verschillen met jouw cijfers in het begin kunt zien.

Al verder de diepte in? Check hier hoe je een beginbalans opstelt.

Wat staat er allemaal op de beginbalans?

Zoals aangegeven is de basis van een openingsbalans hetzelfde als die van de normale balans. Hierop vind je dus alle bezittingen en schulden van een onderneming aan het begin van een bepaalde periode.

Voor alle onderdelen, zoals de activa, passiva, en het eigen vermogen, vul je dus de hoogte van deze post voor het project in. Maar de meest belangrijke is misschien wel de liquide middelen. Je geeft immers altijd geld uit, terwijl andere posten misschien wel gelijk blijven.

Het verschil met de eindbalans

Naarmate je voorraad verkoopt, crediteuren aflost, en debiteuren ontvangt, zal je merken dat er verandering komt in de origineel opgestelde beginbalans. Daarom stel je na het tijdvak dat je hebt gehanteerd een eindbalans op. Door de eindbalans en de openingsbalans naast elkaar te leggen, kun je snel financiële inzichten vergaren. Hierop gebaseerd kun je in de volgende periode beter beslissingen maken!

Best handig dus, zo’n beginbalans.

Zo ziet een openingsbalans eruit

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij snel een openingsbalans laten opstellen. Deze zal er dan uit komen te zien zoals op de afbeelding hieronder.

Bekijk hier hoe je zelf een beginbalans opstelt →

openingsbalans en beginbalans
Een openingsbalans of beginbalans maken in Informer

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden