Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Jaarrekening

Laatst gewijzigd

29/1/2025

Flow Library Asset 4

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een jaarlijks financieel verslag dat de prestaties van een onderneming weergeeft. Een jaarrekening heeft drie hoofdonderdelen: een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting. Het doel van de jaarrekening is om een helder en begrijpelijk overzicht te geven van de financiële situatie en resultaten van het bedrijf over een bepaald (boek)jaar.

Wat staat er in een jaarrekening?

Een jaarrekening bevat doorgaans de volgende onderdelen:

  • Balans: de balans is een overzicht van de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf op een specifiek moment. En de naam zegt het al - de balans moet altijd in balans zijn. Zorg er dus voor dat dit klopt. Lees hier meer over de balans.
  • Winst- en Verliesrekening: hierin staan alle inkomsten en uitgaven van het boekjaar. Het verschil tussen deze twee laat de omzet van je bedrijf zien. Ontdek hier alles over de winst- en verliesrekening.
  • Toelichting: de toelichting biedt extra informatie over de cijfers in de balans en de winst- en verliesrekening. Met behulp van de toelichting moet de jaarrekening voor iedereen begrijpelijk worden. Ben je zzp’er? Dan kan je dit ook laten doen door je accountant of boekhouder. 

Hoe stel je een jaarrekening op?

Het opstellen van een jaarrekening is niets meer dan het samenstellen van de balans, winst- en verliesrekening en de toelichting. Veel zelfstandig ondernemers gebruiken een online boekhoudprogramma om de balans en winst- en verliesrekening in te kunnen zien. De toelichting en checks zijn vaak de taak van een boekhouder of accountant. Zij controleren de cijfers grondig en zorgen er zo voor dat fouten worden voorkomen. Grote bedrijven hebben zelfs een accountantsverklaring nodig voor het indienen van de jaarrekening.

Is een jaarrekening verplicht?

Benieuwd of je voor jouw bedrijf een jaarrekening moet opstellen? Dit hangt af van de rechtsvorm van je onderneming. Deze rechtsvorm hoeft geen jaarrekening op te stellen:

  • Eenmanszaak: ben je zzp’er? Dan ben je niet verplicht een jaarrekening op te stellen. Toch kan het handig zijn en een fijn overzicht bieden om wel een jaarrekening op te stellen. 

Deze rechtsvormen zijn wel verplicht een jaarrekening op te stellen en te deponeren: 

  • Besloten Vennootschap (B.V.);
  • Naamloze Vennootschap (N.V.);
  • Coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen;
  • Vennootschappen onder firma (V.O.F.) of commanditaire vennootschappen (C.V.) met buitenlandse kapitaalvennoten;
  • Verenigingen of stichtingen met een omzet van meer dan €6 miljoen in twee opeenvolgende jaren;
  • Bepaalde buitenlandse rechtspersonen en bedrijven in specifieke sectoren zoals pensioenfondsen en woningcorporaties.

Het niet (op tijd) deponeren kan leiden tot boetes van de KvK, juridische aansprakelijkheid bij een faillissement en een verminderd vertrouwen in het bedrijf. 

Hoe stel je een jaarrekening op?

Het opstellen van een jaarrekening is niets meer dan het samenstellen van de balans, winst- en verliesrekening en de toelichting. Veel zelfstandig ondernemers gebruiken een online boekhoudprogramma om de balans en winst- en verliesrekening in te kunnen zien. De toelichting en checks zijn vaak de taak van een boekhouder of accountant. Zij controleren de cijfers en zorgen ervoor dat fouten worden voorkomen. Grote bedrijven hebben zelfs een accountantsverklaring nodig voor het indienen van de jaarrekening.

Wie moet de jaarrekening ondertekenen?

De jaarrekening moet worden ondertekend door: 

  1. De bestuurder(s) van het bedrijf
  2. De raad van commissarissen wanneer deze er is

Voorbeeld van een jaarrekening

Een voorbeeld van een eenvoudige winst- en verliesrekening als onderdeel van de jaarrekening van een ZZP'er kan er zo uitzien:

Hoe deponeer je een jaarrekening bij de KVK?

Tegenwoordig kun je de jaarrekening alleen online naar de Kamer van Koophandel sturen. Dit kan via de service Zelf Deponeren of via speciale financiële software. In Informer's online boekhoudprogramma kan je accountant of boekhouder (of jijzelf) een auditfile downloaden. Deze kun je bij veel rapportagesoftware inlezen. Vervolgens kun je vanuit deze programma's de jaarrekening direct deponeren via SBR (Standard Business Reporting).  Natuurlijk kun je ook de benodigde overzichten genereren en hier vervolgens een toelichting op schrijven.

jaarrekening deponeren
Snel een jaarrekening deponeren na het downloaden van je auditfile in Informer

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden