Wat is de Winst- en Verliesrekening of Resultatenrekening?
De winst- en verliesrekening, ook wel resultatenrekening, laat zien of het bedrijf winst of verlies heeft gemaakt over een bepaalde periode. Hierin worden alle verkopen (totale omzet) en de totale kosten tegenover elkaar gezet. Vervolgens laat het verschil tussen deze twee zien of er een winst of een verlies is gemaakt. Andere namen voor deze rekening zijn de exploitatierekening of de staat van baten en lasten.
Waarom maak je een winst- en verliesrekening?
Aan het opstellen van de winst- en verliesrekening zit een aantal voordelen. Ten eerste geeft het je natuurlijk een perfect financieel inzicht. Maar daarnaast kun je er nog veel meer gegevens uithalen als je de cijfers op de juiste manier interpreteert. Misschien zijn de onderhoudskosten wel heel erg laag. Dit kan uiteraard iets positiefs zijn, maar kan ook betekenen dat er niet aan onderhoud gedacht is. Of de ziekteverzuimkosten zijn bijvoorbeeld heel hoog, wat kan betekenen dat de tevredenheid onder werknemers laag is. Bovendien is het goed als je de winst- en verliesrekeningen van verschillende periodes met elkaar vergelijkt. Aanzienlijke verschillen kunnen namelijk problemen binnen de organisatie aanduiden.
De resultatenrekening op de jaarrekening
De resultatenrekening behoort naast de balans en een toelichting tot de jaarrekening. Je hoeft deze als eenmanszaak niet per se te maken. Dit komt omdat de KvK het voor eenmanszaken niet verplicht stelt om überhaupt een jaarrekening op te stellen.
Winst- en verliesrekening in je online boekhouding
In het online boekhoudprogramma van InformerOnline kun je onder het kopje 'Overzichten' de Winst- en verliesrekening of resultatenrekening terugvinden. Alle informatie die je zelf hebt ingevoerd zet het programma automatisch om in een dergelijke rekening. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van hoe de rekening er in InformerOnline uitziet. Op basis van de omzet en kosten die jij verwerkt in het programma, zal de rekening automatisch worden aangepast.